În acest weekend… (nu-mi vine să cred că spun asta!) mă căsătoresc cu David, logodnicul și cel mai bun prieten al meu.

Dar, încă îmi amintesc prima noastră întâlnire ca și când ar fi fost ieri – vremea călduroasă, fluturașii din stomac, anticiparea emoționantă, restaurantul drăguț și conversațiile uimitoare.

Eu și David am avut atâtea conversații profunde de la prima noastră întâlnire de atunci. Dar, niciodată nu am purtat o discuție despre a locui împreună înainte de căsătorie.
Noi nu am discutat niciodată despre aceasta. Este unul dintre acele lucruri pe care nici unul dintre noi nu l-a considerat o opțiune pentru relația noastră.

Credeți-mă, nu este despre lipsa dorinței sau lipsa entuziasmului de a fi împreună. Suntem înnebuniți unul după celălalt. Ochii lui căprui, mâinile puternice, inima uimitoare, relația lui cu Dumnezeu m-au făcut să număr minutele până mă voi căsători cu el! Îl iubesc pe acest băiat (nici nu vă puteți imagina cât de mult) si sunt încântată de viitorul nostru împreună.

Deci…

 Dacă îl plac atât de mult și el mă iubește la fel de mult, de ce nu facem o probă?
 De ce nu ne mutăm împreună pentru a vedea dacă suntem cu adevărat compatibili?
 De ce nu locuim împreună să vedem dacă ne satisfacem sexual unul pe celălalt?

Acestea sunt întrebările pe care lumea le pune și sunt motivul pentru care multe cupluri locuiesc împreună înainte de căsătorie.
Dar m-am gândit cum noi, ca femei creștine, ar trebui să răspundem la ele.

O fundație de sentimente sau de credincioșie?

În loc să vedem relațiile, dragostea, romantismul prin lentile înguste de genul “Trebuie să aflu dacă această persoană mă va face cu adevărat fericită”, haideți să facem un pas înapoi și să privim imaginea de ansamblu.
Cele mai multe relații, sunt clădite pe o fundație de sentimente. Dacă sentimentele sunt bune, relația este puternică. Dacă sentimentele nu sunt atât de bune, relația este slabă. “Dragostea” este adesea bazată pe ceea ce poate face cealaltă persoană pentru mine.
Acel tip de “dragoste adevărată” rareori rezistă pe termen lung.

În loc să locuim împreună de probă, eu și David lucrăm la a construi un caracter care ne va ajuta să trecem prin perioade dificile. În loc să ne bazăm pe sentimentele noastre, noi vrem să urmărim să rămânem credincioși unul celuilalt indiferent ce va fi.

Aici sunt câteva dintre perspectivele la care eu și David continuăm să lucrăm în relația noastră. Acestea sunt motivele pentru care alegem să nu locuim împreună.

De ce nu avem nevoie să locuim împreună de probă

1. Căsnicia este despre a reflecta dragostea măreață a lui Dumnezeu față de noi

Fără perspectiva lui Dumnezeu, căsnicia devine un mod de a ne hrăni fericirea, dorințele romantice, apetitul nostru sexual și visurile noastre pentru viitor. Dar, adevărul este că mariajul nu este făcut pentru aceste lucruri.

Mai presus de toate, căsnicia este despre a reflecta dragostea nepieritoare a lui Hristos pentru Mireasa Sa, Biserica, și despre intimitatea profundă pe care el dorește să o aibă cu fiecare dintre noi.
Când o persoană îl acceptă pe Isus ca Salvator, intră într-un legământ care nu mai poate fi rupt niciodată.
Și, când un cuplu se căsătorește, intră într-un legământ, o promisiune care nu poate fi încălcată.

Căsnicia este făcută să însemne mult mai mult decât doi oameni care sunt împreună. Este despre Hristos și iubirea lui nepieritoare pentru noi.
“De aceea va lăsa omul pe tatăl său și pe mama sa și se va lipi de nevasta sa, și cei doi vor fi un singur trup.” Taina aceasta este mare – (vorbesc despre Hristos și despre biserică). (Efeseni 5:31-32)

Locuind împreună înainte de căsătorie, putem gusta relația de căsnicie – dar nu este acel lucru real, adevărata imagine a Evangheliei pe care Dumnezeu a proiectat-o. Pentru că…

2. Mariajul este despre angajament pe termen lung – nu despre performanță

La altarul cununiei, cuplul se dedică unul celuilalt la bine și la rău, în sărăcie și în bogăție, în boală și în sănătate.
Dacă mariajul este atât de intens, de ce să nu facem o probă prin a locui împreună? Nu ar trebui să vedem dacă suntem potriviți pentru asta?

Aici este răspunsul lui Erin Davis pentru această întrebare:
Planul lui Dumnezeu pentru căsnicie este unirea permanentă. Este despre a uni doi oameni într-o nouă familie. Este intenționat ca aceștia să îndure, să rabde. Nu este nicio cale de a face o probă unui astfel de legământ de care Dumnezeu a plănuit ca soțul și soția să se bucure.

Cuplurile aleg să locuiască împreună pentru a-și face o idee despre ceea ce înseamnă căsnicia, dar lucrurile care fac o căsnicie să funcționeze lipsesc în situația respectivă. Specific, legământul care permite cuplurilor să depășească greutățile vieții împreună. Nu este niciun mod prin care să probezi un legământ pe viață.
Locuind împreună, nu spunem noi oare “Voi vedea dacă îmi satisfaci așteptările – și dacă nu, am ieșit din asta.”
Dar căsnicia spune “Nu plec nicăieri.”.

Chiar și atunci când mariajul devine foarte dificil, ești implicat în asta pe perioadă nedeterminată. Vrei ca soțul tău să știe că îl vei iubi indiferent de ce se va întâmpla. Nu ar trebui ca el să îți câștige iubirea prin performanțele sale. Căsnicia nu este despre a performa sau a fi “îndeajuns de bun” încât să poți ține cealaltă persoană lângă tine. Este despre unirea dintre un bărbat și o femeie până când moartea îi va despărți.
“Și cei doi vor fi un singur trup. Așa că nu mai sunt doi, ci sunt un singur trup. Deci, ce a împreunat Dumnezeu, omul să nu despartă.” (Marcu 10:8-9)

Dragostea ta nu trebuie să fie bazată pe cât de bine te iubește soțul tău. Aceea nu este dragoste adevărată, acela este un schimb. “Dacă faci asta pentru mine, eu voi face asta pentru tine.”
Isus este exemplul perfect de dragoste adevărată și jertfitoare. El alege să ne iubească pe deplin și necondiționat. Nu condiționa dragostea ta. Alege să iubești sută la sută.

3. Căsnicia nu trebuie să includă opțiunea de a renunța

La ce ar ajuta jurămintele de căsătorie dacă ar fi aruncate pe fereastră de îndată ce situația devine complicată? Nu ar fi bune de nimic. Din nefericire, aceasta este abordarea pe care cuplurile o au adesea când locuiesc împreună.
“Dacă relația devine prea dificilă, putem renunța la ea.”
De ce privim căsnicia ca pe ceva ce ar trebui să fie ușor? Dacă dragostea nu vine de la sine, atunci înseamnă că nu este iubire adevărată. Nu aceasta este definiția dragostei pe care o găsim în Cuvântul lui Dumnezeu.

Totul în viață necesită efort. Efort susținut. De ce ar trebui ca mariajul să fie diferit? Dacă îți dorești o slujbă uimitoare, muncești din greu pentru ea. Dacă îți dorești să fii un atlet puternic, muncești din greu. Dacă îți dorești note mari, muncești din greu să le obții. Nu intra niciodată în căsnicie cu ideea că, dacă devine dificil, poți renunța.

Nu trebuie să ne antrenăm să încheiem relațiile, ci mai degrabă să răzbim prin încercări.
Căsniciile puternice necesită mult efort – dar, acea investiție întotdeauna, dar întotdeauna, merită.

Nu pierde din vedere imaginea de ansamblu

Când avem mereu în vedere imaginea de ansamblu a căsniciei, perspectiva noastră este complet schimbată. Când apelăm la Cuvântul lui Dumnezeu pentru a lua de acolo modelul a ceea ce relațiile și căsniciile noastre ar trebui să fie, realizăm că planurile Lui sunt mai mărețe și mai bune decât propriile noastre dorințe.

Mi-ar plăcea să aud mai multe de la tine.
 Ce părere ai despre a locui împreună înainte de căsătorie?
 Cum ți-ai argumenta răspunsul dintr-o perspectivă biblică?

Sursa: Lies Young Women Believe

Autor: Bethany Beal

Traducător: Anda Ghioc

Lasă un comentariu